loading...
اسلام آنلاین
اسلام آنلاین بازدید : 20002 چهارشنبه 29 آبان 1392 نظرات (9)

حق‌الناس را جدی بگیرید!

حق الناس

 

 


حق الناس حقوقی است که انسان در رابطه با دیگران باید رعایت کند و رعایت نکردن حقوق دیگران باعث گرفتاری انسان هم در دنیا و هم در قیامت می‌شود.

 

رعایت نکردن حق‌الناس موجب گرفتاری در دنیا و عذاب در آخرت می‌شود.

 

صریح ترین آیه شریفه آیه 29 از سوره مباركه نساء است كه می فرماید: «یا اَیُّها الَّذِینَ آمَنوا لا تأكلوُا اَموالَكُمْ بَینَكُمْ بِالباطِلِ اِلّا اَنْ تَكونَ تِجارَةً عَنْ تَراضٍ مِنكُمْ» ای اهل ایمان! اموال یكدیگر را از راه باطل نخورید، مگر آنكه تجارتی از روی رضایت انجام دهید.

رسول خدا صلی الله علیه وآله می فرمود: «مَنِ اكتَسَبَ مالاًمِنْ غَیرِ حِلِّهِ كانَ رادَّهُ اِلَی النّارِ» (اختصاص شیخ مفید ص249)هر كه ثروتی از غیر حلال به دست آورد، آن ثروت، او را به آتش جهنّم رهنمود می نماید.

 

3 نوع حق با عناوین حق‌الناس، حق الله و حق نفس

حق‌الناس حقوقی که انسان در رابطه با دیگران باید رعایت کند، حق‌الله حقوقی که انسان در رابطه با خداوند باید رعایت کند مانند انجام عبادات و برخی از مسائل که خداوند ما را از آن نهی کرده است. مثلا خداوند امر فرموده که ما نماز بخوانیم و این جزء حقوق خداوند است و حق‌النفس هر چیزی که به نفس انسان ضرر برساند ظلم است بر نفس، مثلا استعمال دخانیات که برای سلامتی ضرر دارد.

در میان این سه حقوق بنا بر آیات و روایات حق‌الناس مهمتر است.

امام علی (علیه السلام) می‌فرمایند: «خداوند حقوق بندگانش را مقدم بر حقوق خود قرار داد و کسی که حقوق بندگان را رعایت کند حقوق خدا را نیز رعایت خواهد کرد.»

پیش فرض رعایت حق‌الله رعایت کردن حق‌الناس است و رعایت نکردن حقوق دیگران باعث گرفتاری انسان در قیامت می‌شود حتی اگر انسان صالح‌ترین انسان‌ها باشد باز این گرفتاری وجود دارد.

در حدیث داریم که با اولین قطره خون شهید همه گناهانش بخشیده می‌شود غیر از حقوق مردم و این نشان دهنده اهمیت حق دیگران است که حتی با شهادت که بالاترین فضیلت ممکن هست گناه ظلم بر حق دیگران بخشیده نمی‌شود

موارد حق الناس

موارد زیادی در مورد حق‌الناس بیان شده مانند احترام به جان و مال مردم به این معنا که به جان و مال مردم ضرر نرسانیم و کاری نکنیم که ضرری به جان مردم وارد شود یا دیگران از رفتار ما آسیب ببینند مثلا سیگار کشیدن در محیط جمعی ضرر رساندن به جان مردم است.

احترام به آبروی مردم هم از موارد حق‌الناس است یعنی انسان به گونه‌ای رفتار کند که آبروی دیگران از دست و زبان انسان محفوظ بماند، کاری نکنیم که حرمت دیگران شکسته شود و آبروی دیگران نزد مردم پایین بیاید. بنابراین باید از هر کاری که باعث هتک حرمت دیگران می‌شود پرهیز کرد مانند پرهیز از غیبت کردن، پرهیز از دروغ بستن به دیگران یعنی کسی کاری را انجام نداده، گناهی نکرده اما ما به دروغ او را متهم به آن کار کنیم. تهمت زدن به دیگران، افشاگری اسرار دیگران چون به هر صورت ممکن است انسان مسائل مخفی و اسرار گونه‌ای داشته باشد که نمی‌خواهد کسی از آنها با خبر شود، برملا کردن این اسرار سبب آبرو ریختن آنها می‌شود.

از موارد دیگر حق‌الناس احترام به حق بهره‌مندی مردم است یعنی به گونه‌ای رفتار کنیم که همه انسان‌ها به آن حقوق مشترکشان برسند و رفتار ما به گونه‌ای نباشد که خدایی نکرده بعضی از انسان‌ها از حقوق خودشان باز بمانند یعنی مانع ایجاد کنیم برای آنها در رسیدن به حقشان، به طور مثال در مسائل استخدامی مثلا برای یک شغل پنج نفر نیاز هست و مثلا 100 نفر ثبت نام کرده‌اند در اینجا اعمال نفوذ و به تعبیر امروزی پارتی بازی سبب ضایع شدن حقی از افراد می‌شود و این از مصادیق ظلم بر دیگران حساب می‌شود و رعایت نکردن حق‌الناس.

گناه

 

تبعات و آثار رعایت کردن حق‌الناس

رعایت کردن حق‌الناس آثار و تبعاتی برای انسان دارد در حدیث آمده است تمام گناهان انسان با توبه بخشیده می‌شوند غیر از حق‌الناس یعنی کسانی که حق دیگران بر گردن آنها مانده است جز با ادای حق دیگران یا رضایت گرفتن از آن اشخاص گناهان بخشوده نمی‌شود. حتی اگر انسان روزه‌های زیاد بگیرد یا تمام عمرش نماز شب بخواند ، هیچ تاثیری در گناه ظلم بر دیگران ندارد.

در حدیث داریم که با اولین قطره خون شهید همه گناهانش بخشیده می‌شود غیر از حقوق مردم و این نشان دهنده اهمیت حق دیگران است که حتی با شهادت که بالاترین فضیلت ممکن هست گناه ظلم بر حق دیگران بخشیده نمی‌شود.

ظلم در حق مردم از مواردی است که انسان در همین دنیا آثار شومش را در قالب انواع بلاها و بیماری‌ها و گرفتاری‌های زندگی خواهد دید و در واقع ظلم به دیگران و رعایت نکردن حقوق مردم، هم در این دنیا ما را گرفتار بلا خواهد کرد و هم در آخرت به عذاب الهی دچار خواهد نمود.

 

آیا فردی که مرتکب گناهان زیادی اعم ازحق الله و حق الناس شده راهی برای توبه دارد؟

گناه و معصیت، مانند لجن زار متعفنی است که انسان، هر چه بیشتر در آن فرو می رود، خود را به نابودی نزدیک می کند، اما توبه و تصمیم جدی انسان به ترک گناه حرکت به سوی نجات و خود یک پیروزی بزرگ است که درهای رحمت الهی را به روی انسان می گشاید. کسی که به این مرحله (توبه) رسیده به پیروزی بزرگی دست یافته است، و باید سعی کند انگیزه خود را برای مبارزه با گناه، قوی تر نماید، و برای همیشه این حالت را در خود حفظ کند.

از موارد دیگر حق‌الناس احترام به حق بهره‌مندی مردم است یعنی به گونه‌ای رفتار کنیم که همه انسان‌ها به آن حقوق مشترکشان برسند و رفتار ما به گونه‌ای نباشد که خدایی نکرده بعضی از انسان‌ها از حقوق خودشان باز بمانند یعنی مانع ایجاد کنیم برای آنها در رسیدن به حقشان، به طور مثال در مسائل استخدامی مثلا برای یک شغل پنج نفر نیاز هست و مثلا 100 نفر ثبت نام کرده‌اند در اینجا اعمال نفوذ و به تعبیر امروزی پارتی بازی سبب ضایع شدن حقی از افراد می‌شود و این از مصادیق ظلم بر دیگران حساب می‌شود و رعایت نکردن حق‌الناس

نکته بسیار مهم در این راه، استعانت از لطف و عنایتی است که خداوند نسبت به توبه کنندگان دارد؛ زیرا توبه واقعی همه مبغوضیت های گناه و عقوبات اخروی و آثار منفی آنرا در پیشگاه خداوند از بین می برد، همانطوریکه خداوند فرموده است: «اى بندگان من که بر خود اسراف و ستم کرده‏اید! از رحمت خداوند نومید نشوید که خدا همه گناهان را مى‏آمرزد، زیرا او بسیار آمرزنده و مهربان است.» [زمر،53، قُلْ یا عِبادِیَ الَّذینَ أَسْرَفُوا عَلى‏ أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمیعاً إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحیمُ.]  

البته تمام سعی شیطان این است تا با ایجاد وسوسه و یأس موجبات دوری بندگان صالح را از خداوند متعال، مهربان و بخشنده فراهم نموده و آنها را چنان غرق در گناه و معصیت نماید که از رحمت و هدایت خداوند دور شوند. در حالی که خداوند همه بندگانش حتی گناه کاران و ظالمان را نیز دوست دارد. و خواهان هدایت و سعادت آنان است. البته از اعمال و کارهای ناشایست آنان بیزار است به همین جهت بهترین و عزیز ترین بندگان خود یعنی انبیاء و ائمه(علیه السلام) را برای راهنمایی هدایت آنان فرستاده و به همین دلیل است که دراین زمان یکی از عزیزترین اولیاء خود یعنی حضرت مهدی (عج) را زنده و در حال غیبت نگه داشته تا بتواند فارغ از مکر و توطئه دشمنان از طریق نائبان و نمایندگان خود آنان را در یافتن مسیر هدایت یاری رساند پس هیچ گناه کاری در هیچ شرایطی هر چند گناهان او زیاد باشد حق ندارد از رحمت پرودگار مأیوس باشد. چرا که یأس از رحمت خداوند ، سوء ظن به او و بزرگ ترین گناه است.

امید به رحمت پرودگار و ندامت و پشیمانی از گناهان و در نهایت توبه واقعی و خالصانه گامی مهم به سوی محبوب خدا شدن و راهی است هموار به سوی هدایت، که شیطان از آن نگران و ناراحت است.

فرآوری: زهرا اجلال             

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان

 


 

منبع: تبیان

ارسال نظر برای این مطلب
این نظر توسط م ی در تاریخ 1394/01/20 و 22:40 دقیقه ارسال شده است

س خیلی ممنون از سایت بسیار خوبتون
راستش من به هنگام خوندن بعضی از پستا دیدم که تو جواب نوشته بودید خدا حتما شمارو میبخشه!!!!!!
امااز نظر من بهتره ی ایشاالله یاامید داریم هم کنارش بزارید!!!
در کل اینکه خدایی نکرده ما از طرف خدا تصمیم نگیریم!!!!فعلا دیگه حرفی ندارم که بزنم.....بازم ب خاطر سایت بسیار زیباتون ممنون و خدانگهدار.
پاسخ : ممنون و تشکر از شما ضمن اینکه. بله خداوند خودش می فرمایند که به طرف من رجوع کنید از گناهتان پشیمان باشید من خودم شما را خواهم بخشید.التماس دعا خداوند نگهدارتان

این نظر توسط دانیال در تاریخ 1393/08/15 و 8:36 دقیقه ارسال شده است

دروغ گفتنی که برای کسی ضرری نداشته باشه گناهش زیاده یاکمه؟
پاسخ : دروغ یکی از بزرگترین گناهان هستش و ریشه اکثر گناهان از دروغ گفتن سر چشمه می گیره... دروغ گفتن فقط در چندین شرایط مورد قبول هستش... که یکی از آنها این هستش که جان بی گناهی در خطر باشد و شما در آن صورت حق دروغ گفتن رو دارید..

این نظر توسط دانیال در تاریخ 1393/08/15 و 8:15 دقیقه ارسال شده است

سلام خسته نباشید.من یه پسره19سالم وتوی مبارزاته زیرزمینی هستم وبخاطره هرمبارزه یک میلیونودویست هزارمیگیرم این پول حرومه؟یه مجموعس که توش مبارزه میکنم روماهاشرط میبندن.پدرم آدمه عصبانیه ازبچگی منوداداشمومامانمومیزدوهیچوقت به خواسته هامون اهمیت ندادوجلوی پیشرفت منوتودرسوورزش گرفت.هرچقدازبدی هاش بگم کم گفتم.به کاراش تابه امروزادمه میدایه چندوقت پیش ازبس مادرموزددیگه خونم به جوش اومدمنم هرچی فنوفوتوضربه بلدبودم روش پیاده کردم الانم دیگه حسابی ازم حساب میبره.عوض نشده فقط دیگه میترسه.جام توجهنمه؟؟من اهله هیچ بندوبساتی نیستم نمازم دستوپاشکسته میخونم ازدهنه خودمم میزنموبه همه کمک میکنم اماعلاوه برگناهای بالا4گناه دیگه دارم وازتون میخوام کاملاروشنم کنید که اینکاراچقدبدنوچیکارکنم.1-من به شدت خالی بندم بلوف زیادمیزنم.2-خودارضاییم میکنم دستمم تاحالابه دخترنخورده.3-آهنگای گوش میدم که گلوی طرف پاره میشه ازبس دادمیزنه ولی چیکارکنم عاشقه این آهنگام!!!!!کلانبیدآهنگ گوش داد؟؟؟؟؟.4-مسابقات زیرزمیناتاسرحده مرگه واسه همینم تاحالاکلی دستوپاشکستم!!!!!!!!!!!!!!!!!!خواهشاکمکم کنیدبه راهنماییتون احتیاج دارم
پاسخ : السلام علیکم برادر بزرگوار... ممنون از سوال هایی که مطرح کردین...
در دین اسلام هر گونه کسب درآمدی در رابطه با شرط بندی کاملا حرام هستش. حیف شما هستش که چنین استعدادی که دارید رو در راه کج و بدش صرف کنید... در مورد دروغ گفتن هم سعی بر آن کنید که چنین عمل نا پسندی رو ترک کنید که ریشه بسیاری از گناهان دروغ گفتن هستش...در مورد خود ارضایی هم در یکی از پست ها عوارض وحشتناک و راه های ترک آن رو قرار دادیم می تونین بررسی کنید... در مورد گوش دادن به اهنگ که متاسفانه عام شده و خیلی از مردم گرفتار این گناه شدند رو هم در ما در یکی از پست ها عوارض و راه های ترک موسقی رو قرار دادیم هم می تونید بررسی کنید... و مهم تر از همه در مورد شغلتون که می فرمایید تا سر حد مرگ مبارزه می کنید... و اینو آدم باید در نظر داشته باشه که روز قیامت اولین کسی که از آدم شکایت می کند همین اعضا و جوارح انسان هستند... ان شالله با دوری از محرمات و پایبندی به نماز اول وقت و انجام فرایض و واجبات مسیر زندگی خودتون رو عوض کنید... و ان شالله هم در این دنیا و هم در جهان آخرت کامیاب و رستگار می شود... مگر عمر انسان چقدر هستش که خدای نکرده از دستورات خداوند سر پیچی کند و میلیارد ها سال در آتش جهنم بسوزد... پس چه بهتر ات به دستورت خداوند عمل کنیم... و با خداوند معامله کنیم ... چه معامله ای بهت از بهشی که اصلا پایان ندارد و مرگی هم وجود ندارد و فقط در آن به کیف و عیش و نوش بپردازیم... اگر به این یقین دست یافتین حتی حاضر نیستید کوچکترین گناهی انجام دهید...و یا خدای نکرده سرپیچی از دوستورات خداوند کنیم...
ان شالله تونسته باشیم تا حدی کمکتون کرده باشیم... باز هم سوالی داشتید بنده در خدمت هستم

این نظر توسط Morteza در تاریخ 1393/08/02 و 22:51 دقیقه ارسال شده است

سلام:من یک گنهکار30ساله کاملا ناامیدم"بیشترین گناهم هوس رانی وشهوت بوداست"ویک حق الناس وان اینست که من مبلغ 521000هزارتومان ازیک شرکت وبه اضافه100هامشتری چون کارم وزیتوری بود اما ان100نفرکه همشون یادم نیست درحال حاضرم که وضع مالیم خوب نیست؟ایاخداوندبزرگ مرتبه توبیه مراقبول می نمایدودرهای رحمتش رابه سوی من می گشاید ممنون مشوم اگرپاسخم رابدهید باتشکرازسایت عالی شما دوستان.
پاسخ : السلام علیکم برادر...
در ابتدا بگیم که اصلا نگران نباشید در مورد شهوت رانی از خداوند طلب بخشش کنید و دیگر به طرفش نروید و خداوند قطعا شما را می بخشد.
و اما در مورد شرکت و حق مردم .. در نظر داشته باشد که شما دسترسی به آن مردم را ندارید.و نمی تونید آنها را پیدا کنید.مبلغ مد نظری که ازشون طلب دارید رو بدهید در راه خداوند مثلا کمک به ساخت مسجد و یا دادن به فقیر ... و نیت کنید این حق ان صد نفر هستند که خداوند ان شالله ازتون قبول می کند در مورد شرکت هم سعی کنید مبلغ رو برگردونید و در شرایطی که واقعا توان مالی ندارید. اولا سعی بشه پرداخت بشه بهتره و اگه واقعا ندارید... افراد مورد نظر و کسانی که حقی بر گردن شما دارند و دسترسی به انان ندارید به هر جهت و یا توان مالی ندارید آنها را در دعاها و اعمال نیکتان شریک کنید..

این نظر توسط علي احمدي در تاریخ 1393/06/23 و 6:05 دقیقه ارسال شده است

خدايا از شر حق الناس به تو پناه مي برم .چقدر اين مردم به نام خدا و فريب و داشتن زور به اشكال مختلف حتي غير از ربا حق الناس بدهكارند و توجه ندارند باوجودي كه من از خود سراغ ندارم و در عمر با هركس بوده ام از او طلبكار هم هستم باز تنم از حق الناس مي لرزد و خيلي ها سراغ دارم كه حق الناس زيادي گردنشان است اما اين ها خيلي احمق و بي توجه هستند و قيامت مي خواهند چه كار كنند.موفق باشيد

این نظر توسط ab12888 در تاریخ 1393/06/03 و 14:52 دقیقه ارسال شده است

سلام بسیار ممنونم اما افسوس که حق دیگران را پایمال میکنند و یک لیوان آب هم روش نوش جان می نمایند غافل از اینکه قطعا اخرتی هم در کاره

این نظر توسط سیما در تاریخ 1393/05/26 و 22:41 دقیقه ارسال شده است

من چندان حق الناسی برگردنم نیس...من فقط حق الله روضایع کردم(نمازوروزه)خدامنوببخشه وازحقش بگذره......وقتی به کاهل بودن خودم فک میکنم ازخودم بدم میاد....چطوری حق الله روجبران کنم؟؟؟من الان20سالمه معلوم نیس عمرم کافیه برای جبران یانه؟؟؟
پاسخ : در مورد جبران حق الله از همین الان توبه کنین و اما در مورد فرضیاتی که ضایع کردین باید حتما ادا بشه تا خداوند من و شما را ببخشد خوب سعی کنین از همین الان توبه کنین و نماز هایی کا که ضایع کردید رو قضایه آنها رو به جا بیاورید و حساب کنید ببینین از زمانی که نماز برایتان فرض شده تا الان مثلا چقدر نماز قضا شده دارید و قضای آنها را به جا بیارید. در مورد روز ه هم همینطور هم می توانید قضای آن را به جا بیاورید که اونم اصول خاص خودش رو داره هم اینکه مسکینی را تعام بدین که باید در این رابطه از مجتهدان دینی خود بپرسیدو آن ها شما را راهنمایی خواهند کرد.
و ان شالله هر چه زودتر سیع کنین برای جبران و با اراده استوار برین ججلو لن شالله می توانید کمتر از چند ماه همه ی این ها را جبران کنید.
اجرکم عندالله

این نظر توسط sahar در تاریخ 1393/01/30 و 0:21 دقیقه ارسال شده است

من ب کسی ک پشتش حرف زدم دسترسی دارم. از جانب اون شخص خیلی اذیت میشدم. ک وقتی پشتش حرف میزدم تخلیه روحی میشدم. گاهی احساس میکنم اون شخص زاده ی شیطانه.حق من رو زیاد ضایع کرده. اما اینکه پشتش حرف زدم و آبروش رو بردم ناراحتم. حلالیت تلبیدن ازش باعث میشه اذیتم کنه. آیا توبه کفایت میکنه یا باید حلالیت بطلبم؟
پاسخ : سلام سحر جان به کسی که به گردنت حق داره و طرفی که می خوای ازش حلالیت بپرسی اگه طلب حلالیت طوری باشه که اون ضخص احساس غرور کنه و با حرفی زننده شما رو ناراحت و ضایع کنه اولا ازش طلب حلالیت کن دوما اگه سخته واست ازش طلب حلالیت نکن و لی سعی کن جهت جبران اونم تو دعای بعد از نمازت سهیم کن. و قطعا خداوند بخشنده و مهربان هستش

این نظر توسط سارا در تاریخ 1392/12/28 و 13:03 دقیقه ارسال شده است

واقعا از راهنمایی هاتون ممنونم.شکلکشکلکشکلک


کد امنیتی رفرش
درباره ما
به وب سات اسلام انلاین خوش آمدید.
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نظرسنجی
    از سایت ماخوشتان آمد
    آمار سایت
  • کل مطالب : 40
  • کل نظرات : 1425
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 55
  • آی پی امروز : 35
  • آی پی دیروز : 50
  • بازدید امروز : 46
  • باردید دیروز : 90
  • گوگل امروز : 12
  • گوگل دیروز : 13
  • بازدید هفته : 431
  • بازدید ماه : 314
  • بازدید سال : 6,342
  • بازدید کلی : 1,835,098